Remodelare gingivala. Bonding dentar direct si indirect

Gingivectomia si Gingivoplastia (Remodelarea gingivala)

Exista multe persoane care in timp ce zambesc isi expun gingiile in mod excesiv. Stomatologia cosmetica poate rezolva acest neajuns utilizand diverse tehnici pentru a corecta aspectul estetic al gingiei. Prin arta chirurgiei cosmetice puteti obtine un zambet frumos in doar cateva vizite la clinica. Tratarea unui zambet gingival nu implica chirurgie de amploare si nici durere; de fapt este unul dintre cele mai usoare tratamente cu rezultate exelente.

Gingiile mele au devenit mai groase si mai laxe ca de obicei. Ce e in neregula?

Gingiile sanatoase sunt bine atasate in jurul dintelui si reprezinta o parte importanta a unui zambet fermecator. Dar cateodata pot aparea probleme. Pe masura ce gingiile se imbolnavesc, prin cresterea lor ele depasesc limita normala de contact cu dintele si, prin distrugerea echilibrului natural, creaza un efect inestetic. In aceste cazuri este posibil ca stomatologul dumneavoastra sa recomande o gingivectomie pentru a readuce gingiile la nivelul initial si pentru a readuce starea de sanatate.

Ce este Gingivectomia si ce implica aceasta procedura?

Gingivectomia este o procedura sigura si cu rezultate predictibile care are ca scop indepartarea tesutului gingival in exces pentru a imbunatati aspectul unui zambet. Primul pas in gingivectomie sau remodelarea gingivala este sa ne asiguram ca toate zonele implicate sunt perfect anesteziate. Dupa aceasta se practica o mica incizie si se indeparteaza tesutul gingival in exces.

Dupa aceasta medicul aplica pe tesutul gingival remodelat un material de consistenta chitoasa care va proteja gingiile in timpul vindecarii. Puteti sa mancati mancaruri mai moi si de asemenea sa beti lichide reci sau putin incalzite atata timp cat materialul se afla in gura iar gingiile dumneavoastra se vindeca.

Ce este Gingivoplastia?

Gingivoplastia este procedeul prin care remodelam si reconturam chirurgical tesutul gingival in scopuri cosmetice, fiziologice sau functionale. Gingivoplastia este remodelarea chirurgicala a suprafetelor exterioare ale gingiei si este practicata de obicei in combinatie cu gingivectomia. Foarte multi pacienti au un zambet "gingival" care poate fi determinat de tesutul gingival crescut in mod excesiv. Acest tesut crescut in exces poate fi in cele mai multe cazuri indepartat pentru a dezvalui zambetul stralucitor pe care il ascunde.

Cum se face gingivoplastia?

Dupa practicarea gingivectomiei , prin gingivoplastie se subtiaza tesutul gingival ramas astfel incat dupa vindecare gingiile sa aiba un aspect natural si placut. Acest lucru se face fie cu ajutorul electrocauterului sau pe calea chirurgicala clasica. Electrocauterul foloseste curent electric pentru a remodela tesuturile gingivale in acelasi timp cu oprirea sangerarii.

Pare unul si acelasi lucru. Care este totusi diferenta dintre gingivectomie si gingivoplastie?

Gingivoplastia corecteaza tesutul gingival gros si modelat inestetic ramas dupa gingivectomie. In mod natural si estetic tesutul gingival se subtiaza pe masura ce intra in contact cu dintele. Cele doua proceduri chirurgicale sunt aproape intotdeauna folosite in acelasi timp. Aceste proceduri pot fi de asemenea utilizate pentru a remodela gingiile cu iregularitati si care creaza un zambet inestetic.

Cat dureaza vindecarea dupa gingivectomie?

La cateva saptamani dupa precedura chirurgicala gingia va fi complet vindecata.

Voi vedea rezultatele gingivectomiei imediat?

Dupa vindecare cu siguranta veti observa aspectul mult mai natural al gingiilor care inconjoara dintii. Veti avea in sfarsit un zambet frumos.

Am parodontopatie. De ce
mi-a recomandat dentistul meu o gingivectomie?

Se poate sa aveti nevoie de chirurgie pentru afectiuni gingivale grave (parodontopatii) daca nu poate fi vindecata boala cu antibiotice si chiuretaj gingival in camp deschis. In acest caz gingivectomia indeparteaza si remodeleaza gingia bolnava si neatasata de dinte pentru indepartarea pungilor parodontale dintre dinte si gingie.

Pare dureros. Asa este?

Gingivectomia si gingivoplastia se practica cu anestezie locala. Electrocauterul minimizeaza sangerarea si cei mai multi pacienti au dureri postoperatorii foarte mici. Un calmant usor este suficient pentru a nu mai simti disconfort dupa procedura chirurgicala. Intreaga procedura este extrem de simpla si comoda pentru dumneavoastra si in cele mai multe cazuri dureaza intre 15 - 30 de minute.

Bonding dentar

In cadrul esteticii dentare, cand spunem bonding ne referim la procedura stomatologica prin care se fixeaza pe suprafata dintelui un material compozit fizionomic; acest material este modelat pe dinte pentru a-i reda structura natrala si aspectul estetic. Procesul descris anterior se numeste bonding direct, insa aceasta procedura stomatologica se utilizeaza si pentru lipirea unor restaurari dentare realizate in laboratorul de tehnica dentara (coroane de portenal, fatete de portelan, inlay, onlay) pe dinte - bonding indirect.

Bondingul dentar se adreseaza urmatoarelor probleme dentare:

 • leziuni carioase - prin procesul de bonding se pot realiza obturatii cu materiale fizionomice (o alternativa cosmetica la obturatiile din amalgam)
 • dinti ciobiti sau fisurati
 • discromii dentare
 • eroziune dentara
 • diasteme - strungarete si alte spatii inestetice intre doi dinti alaturati
 • dinti prea scurti
 • dinti cu o forma anatomica anormala
 • expunerea radacinii in urma retractiei gingivale

Bonding direct

In cadrul acestei proceduri medicul stomatolog are un rol foarte asemanator cu cel al unui sculptor in lut, cu exceptia faptului ca lucreaza cu rasini compozite - plastic lichid. Procedura incepe cu izolarea campului de lucru cu diga de cauciuc si gravarea acida (se utilizeaza acid fosforic slab) a suprafetei dintelui - acest lucru serveste la eliminarea umezelii si la obtinerea unei suprafete rugoase, la care materialul compozit adera mai bine. Apoi rasina compozita este intinsa si modelata pe dinte strat cu strat, fiecare dintre acestea fiind intarit cu lampa speciala cu ultraviolete sau laser. Dupa ultimul strat medicul slefuieste usor materialul plastic pentru a obtine un aspect cat mai natural.

Este posibil ca dupa tratament dintele sa ramana pentru o perioada de timp sensibil. Daca disconfortul persista adresati-va medicului, insa bondingul nu este asociat cu complicatii. Acest tip de tratament necesita specializare si indemanare deosebita din partea stomatologlui. Bondingul dentar este o procedura nedureroasa si neinvaziva, realizata in cadrul unei singuri programari si are un cost relativ scazut. O sedinta dureaza 30 - 60 de minute pentru fiecare dinte.

Materialul compozit nu trebuie expus riscului de patare in decurs de aproximativ 48 de ore de la efectuarea procedurii de bonding. In acest sens, se recomanda evitarea bauturilor si a alimentelor care pot pata, precum ceaiurile verzi si negre, cafeaua, vinul rosu etc. Totodata, se recomanda si evitarea fumatului.

Bonding indirect

Aceasta procedura incepe cu slefuirea dintelui pentru a face loc lucrarii restaurative, apoi cu izolarea campului de lucru cu diga si gravarea acida a suprafetei pe care vine aplicata restauratia - coroana sau fateta din portelan, inlay, onlay. Aceste piese sunt lipite de dinte cu diversi adezivi intariti cu lampa fotopolimerizanta. Este posibil ca dupa tratament dintele sa ramana sensibil pentru o perioada scurta de timp.

Avantajele procedurii de bonding dentar

 • rezultat estetic imbunatatit fata de lucrarile restaurative din materiale nefizionomice
 • bondingul este cea mai ieftina procedura cosmetica
 • bondingul direct este o procedura nedureroasa si neinvaziva, realizata in cadrul unei singuri programari la medicul stomatolog
 • materialul compozit ofera sprijin structural dintelui

Dezavantajele procedurii de bonding dentar

 • materialul plastic este mai putin rezistent la patare decat ceramica
 • datorita unor limitari ale acestei proceduri, unii medici stomatologi recomanda bondingul pentru schimbari estetice de mica amploare, corectia temporara a unor defecte si corectarea formei unor dinti aflati intr-o zona cu presiune masticatorie minima
 • rezistenta mecanica a materialului compozit impune unele limitari: evitarea muscarii alimentelor dure si scrasnirii dintilor

Aceasta procedura poate micsora spatiul dintre doi dinti alaturati, poate alungi dintii mici si deformati, sau infrumuseta dintii patati. Se poate lucra pe un singur dinte, sau pe intreaga dantura.-Bonding-ul protejeaza dintii fisurati sau erodati, redandu-le in acelasi timp aspectul estetic.

<< Tratamente efectuate