Implantologie

Ce este un implant?

Un implant dentar este un surub de titan care serveste drept stalp pentru inlocuirea unui dinte care lipseste. Implantul este inserat in osul maxilar sau mandibular printr-o interventie chirurgicala. Ulterior, se asteapta o perioada de timp, pana se stabileste o relatie de legatura (osteointegrare) intre implant si os, astfel ca implantul sa poata servi drept sprijin pentru o coroana, proteza partiala/totala fixa sau proteza mobilizabila. Implanturile dentare pot sa inlocuiasca un singur dinte sau mai multi dinti. Protezele cu sprijin implantar au aspect asemanator dintilor naturali, iar functia dintelui lipsa este preluata de proteza cu sprijin implantar. Terapia implantara reprezinta o optiune restaurativa cu un lung istoric clinic. Implanturile dentare pastreaza integritatea structurii faciale si reduc inconvenientele asociate pierderii dintilor.

Va ganditi sa apelati la implantologie dentara?

Dar cum sa va informati despre tehnica implantologica? Atunci va aflati in locul potrivit!

In continuare va vom arata care sunt factorii cheie care pot ajuta pacientul sa beneficieze de un implant care sa reziste in timp si nu unul care sa creeze probleme secundare. Pacientul trebuie sa fie foarte bine informat cu privire la regulile de urmat atat in timpul inserarii implantului de catre medic cat si in perioada post operatorie, de catre pacient. Respectarea acestor reguli vor ajuta la indeplinirea cu succes a acestei proceduri. Totodata, este foarte important de stiut ca oferta de implanturi dentare existenta in prezent este extrem de variata si deseori se naste intrebarea: Care este oare diferenta dintre ele? Vom vorbi imediat despre aceste diferente, insa, mai intai, va vom arata problemele care pot aparea la un implant cu tehnica implantologica obisnuita:

  • Infectii post operatorii: Nerespectarea unui protocol de decontaminare ambientala strict si lungirea timpilor de vindecare pot duce la infectarea zonei operate.

  • Inflamarea exagerata: Este normal ca zona operata sa se umfle putin, insa inflamarea excesiva si/sau de lunga durata nu este nici normala, nici recomandata.

  • Pierderea implantului: infectiile postoperatorii, timpii de vindecare prea lungi, evaluarea precara a cantitatii si calitatii osoase pot duce la pierderea implantului.

Consecintele sunt usor de intuit:

  • Pierderea implantulului in primele trei luni dupa inserare.

  • Distrugerea patului osos fara posibilitate imediata de regenerare.

  • Dureri postoperatorii si interventii repetate de limitare a daunelor.

  • Pierderea banilor investiti si cheltuieli ulterioare.

Cum va asigurati ca ati facut alegerea potrivita?

Implanturile care se vand in Romania sunt, in majoritatea lor, sigure, iar marcile folosite sunt aceleasi in majoritatea cabinetelor stomatologice care se respecta.

Ceea ce difera este tehnica chirurgicala. Aceasta face diferenta!

In cazul unui implant, tehnica folosita poate aduce cele mai mari riscuri, marca sau provenienta implantului reprezentand un risc minor. De exemplu supraincalzirea osului cu doar 4 grade, duce la o prelungire a duratei de vindecare a implantului cu cateva luni.

In cabinetul nostru, acordam o importanta deosebita reducerii la maximum a acestor riscuri, alegand cel mai sigur protocol implantologic existent in prezent ce se bazeaza pe experienta clinica a sute de medici din toata lumea si a sutelor de mii de implanturi inserate.

Confruntand cele mai experimentate metode care au dus la cele mai bune rezultate in acest sens, s-a gasit o serie de puncte comune tututor acestor tehnici pe care le aplicam in cabinetul nostru, cu succes de mai bine de 6 ani.

Istoria implanturilor

Implanturile endoosoase se folosesc inca din timpul civilizatiei Maya, de mai bine de 1350 de ani. In 1931 arheologii au descoperit un fragment de mandibula datand din anul 600 ce apartine unei femei in varsta de 20 de ani si contine trei piese de forma unor dinti ce substituie trei incisivi inferiori. Timp de 40 de ani arheologii au crezut ca aceste piese au fost inserate sub nas dupa moartea tinerei, asa cum egiptenii obisnuiau sa faca. In 1970 Profesor Amadeo Bobbio a studiat specimenul de mandibula efectuand o serie de radiografii care au demonstrat compactarea osoasa din jurul "implanturilor", fapt ce demonstreaza ca implanturile au fost realizate in timpul vietii.

Iata o serie de intrebari frecvente din partea pacientilor nostri:

Cine poate beneficia de implanturile dentare?

Orice persoana careia ii lipsesc unul sau mai multi dinti, datorita accidentelor, diverselor boli sau complicatiilor cariei dentare, poate beneficia de terapie implantara. Daca lipsesc unul sau mai multi dinti, restaurarile protetice pe implanturi pot inlocui dintii lipsa. Cateodata, pacientii mai in varsta, considera ca varsta lor ii impiedica sa beneficieze de implanturile dentare. Totusi, in terapia implantara, starea de sanatate este factorul determinant, si nu varsta. Se considera ca daca un pacient este suficient de sanatos incat sa i se poata extrage un dinte, atunci el poate fi candidat pentru inserarea unui implant dentar. Medicul Dumneavoastra curant poate evalua daca puteti beneficia de terapie implantara, luand in considerare istoricul Dumneavoastra medical, atat dentar cat si de ordin general.

Este dureroasa interventia?

Aplicarea implanturilor se realizeaza sub anestezie locala si nu veti simti nimic in tot acest timp. Regiunea in care s-a intervenit poate fi edematiata (umflata) cateva zile dupa, iar durerile de intensitate redusa care ar putea sa apara se remit de cele mai multe ori cu antalgice usoare.

Cat costa?

Aplicarea implanturilor este o investitie pentru viitor si pentru calitatea vietii Dumneavoastra. Noii dinti vor creea aceeasi senzatie ca dintii naturali, ceea ce este un fapt extraordinar. Este un tratament care va va scuti de alte cheltuieli cu dintii pe viitor si care va va conserva structurile dentare adiacente, nefiind nevoie de tratamentul / slefuirea altor dinti adiacenti.

Voi avea impresia ca sunt proprii mei dinti?

Da! Implanturile sunt fixate in os si se comporta ca proprii Dumneavoastra dinti cand mancati, vorbiti sau radeti. Majoritatea pacientilor nu fac diferenta intre dintii naturali si noii lor dinti.

Imi pot conserva ceilalti dinti ai mei?

Bineinteles ca da! Implanturile permit inlocuirea dintilor absenti fara sa se atinga de dintii Dumneavoastra sanatosi. Contrar puntilor clasice si protezelor partiale nu este nevoie sa fie afectati in vreun fel dintii vecini.

Ce riscuri presupun implanturile?

Multe studii clinice asupra tratamentului cu implanturi dentare au aratat ca rezultatele pe termen lung sunt pozitive. Conceptia implanturilor si tratamentul lor de suprafata asigura o foarte buna rezistenta si mentinerea pe loc a restaurarilor. Filetul implantului surub contribuie la mentinerea pe loc a acestuia si la conservarea osului. Toate acestea ajuta la conservarea conturului partilor moi si dau un aspect natural.


Varsta este o problema?

In mod normal nu sunt probleme legate de varsta, dar daca aveti sub 18 ani trebuie sa fim asigurati ca este incheiata cresterea inainte de a ne gandi la posibilitatea aplicarii implanturilor.

Cate sedinte sunt necesare pentru acest tip de tratament?

Aceasta depinde de dintii dumneavoastra si de tipul de tratament care este cel mai bine adaptat cazului Dumneavoastra. Pentru unele situatii se poate efectua un singur timp chirurgical, existand insa cazuri cand interventia chirurgicala se realizeaza in doua etape. Consultatia initiala, interventia chirurgicala, controlul postoperator, etapele de protezare si controlul final insumeaza aproximativ 6-8 sedinte pana la finalizarea tratamentului.

Cum trebuie intretinuti noii mei dinti?

Pentru a intretine un bun rezultat este suficient periajul dentar si utilizarea atei dentare. Stomatologul Dumneavoastra va va explica exact cum se realizeaza corect intretinerea danturii Dumneavoastra.

Cate zile de concediu medical imi sunt necesare?

Nu este nimic anormal in a face edem postoperator sau in a avea echimoze (a va invineti) dupa aplicarea implanturilor. Cea mai mare parte a pacientilor isi reiau lucrul dupa 2-3 zile de la interventie.

Trebuie sa intrerup fumatul?

Este insistent recomandata intreruperea fumatului. Fumatul ingreuneaza cicatrizarea si afecteaza in sens negativ prognosticul pe termen lung.

Cafeaua, ceaiul sau vinul imi pot strica sau colora noii dinti?

Coroanele din portelan cu care se protezeaza implanturile sunt mult mai putin afectate de acesti coloranti naturali.

<< Tratamente efectuate